woensdag 31 december 2008

2009! 2010 is op komst...

Ik wens jullie in het komende jaar veel vreugde, geluk, voorspoed en gezondheid.
Maar om dit alles te bereiken zal je zelf hard moeten knokken.
Maak er dus maar iets moois van!



De teller stond één seconde lang op 0 (we zijn weer synchroon met de aardrotatie):
2009 is een feit!
En we tellen al af naar 2010... 

dinsdag 30 december 2008

Theelichtjeschemie

Heb je bij je thuis ook meerdere theelichtjes aan in deze tijd van het jaar?
Wil je ze eens op een chemisch verantwoorde wijze doven? Ja?
Doe dat dan met zelfgemaakte CO2!
Wat heb je nodig:
  1. een hoog glas of maatbeker
  2. bakpoeder of maagzout, m.a.w. natriumbicarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)
  3. huishoudazijn CH3COOH
Doe een laagje maagzout in het glas. Giet er wat azijn over. Er onstaat CO2-gas:

NaHCO3  +  CH3COOH    --->  CH3COONa +  H2O  +  CO2

CO2 is zwaarder dan lucht en blijft dus in de beker.
Giet het CO2-gas voorzichtig over de brandende theelichtjes en hupsakee!
Het zwaardere CO2 verdringt het zuurstofgas (O2) waardoor geen verbranding meer mogelijk is. De lichtjes doven.
Wil je het gedemonstreerd zien vóór je het zelf probeert:

Zo kan ik dit jaar mijn blogje toch nog in eenvoudige chemische schoonheid afsluiten.
Toch nog even dit: let op als je dit wil proberen: denk er aan dat je met vuur speelt...

maandag 29 december 2008

Eindejaarslijstjes 2 bis

Nog een kort staartje aan mijn vorig bericht
In 2009 zal ook de nieuwe software voor serieel datatransport,
de USB 3.0, toegepast worden in allerlei toestellen waar gegevensuitwisseling van pas komt.
Met die nieuwe software zal het transport van gegevens met een factor 10 versnellen.
Het gegevenstransport zal een snelheid kunnen halen van maximaal 4,8 Gb/s oftewel 600 MB/s.
Let eens op kinderen: Gb staat voor 1 miljard bit en MB staat voor 1miljoen byte. En 1 byte = 8 bit. Dus 4,8 Gb gedeeld door 8 = 0,6 GB = 600 MB. Zie je wel dat het klopt!
Of die snelheid ook gehaald zal worden, zal afhangen van de gebruikte verbindingskabels: alhoewel de koperen exemplaren nog bruikbaar zullen zijn, zal de maximale snelheid slechts bereikbaar zijn met optische verbindingen (glasvezel).
Het stroomverbruik zal ook beduidend lager liggen
waardoor b.v. de USB-poorten op PC's zelf voor voldoende vermogen kunnen zorgen.
Als je nu op een USB 2.0-poort van een PC een USB-hubje aansluit moet je dit hubje meestal via een externe spanning voeden omdat de PC onmogelijk meerdere USB-aansluitingen op één poort van voldoende stroom kan voorzien.

Allez vooruit: weeral sneller en zuiniger. We moeten niet altijd klagen...

zondag 28 december 2008

Eindejaarslijstjes 2

De technologische evolutie gaat gestaag door. In 2008 zijn er merkwaardige en dikwijls nog weinig bekende stappen gezet.
Wie heeft er al gehoord van de eetbare chip en ik bedoel hier niet die met zout of paprika? Binnenkort gaat het licht op groen en dan kan via zo'n ingeslikt stukje elektronica het functioneren van organen beter opgevolgd worden.
En ken je de memristor al die in de loop van 2008 in de laboratoria van HP werd ontwikkeld? De memory transistor is goed op weg om tot de fundamentele elektronicabouwstenen te gaan horen samen met de weerstand, de condensator en de inductiespoel. De memristor zal zorgen voor nog snellere en energiezuinigere computergeheugens.
Maar zowel de eetbare chip als de memristor zijn nog te exotisch om al tot de echte doorbraken van 2008 gerekend te worden. Ze zullen de volgende jaren pas echt aan de oppervlakte komen.

Wat volgens mij dit jaar wel heel duidelijk is doorgebroken is de USB-stick met flashgeheugen.
Bijna iedereen die met een PC werkt heeft wel zo'n stickje om bestanden, foto's, muziek op te slaan en uit te wisselen.
Waar is de tijd van de goede oude floppy?
Het flashgeheugen in zo'n stickje behoort tot de zogenaamde niet-vluchtige geheugens, d.w.z. dat de geheugenwerking behouden blijft als het niet onder spanning staat.
De "flash" in de naam wijst op de mogelijkheid om dit geheugen zeer snel (in één flits) geheel of gedeeltelijk te wissen. Nadien kan het (her)beschreven worden, maar dit gaat spijtijg genoeg veel minder snel.
Het grote voordeel van die flashstickjes is duidelijk: klein, robuust, geen bewegende delen en een behoorlijk grote opslagcapaciteit (orde van meerdere gigabytes = miljarden bytes) en relatief goedkoop.
Ik denk er nu aan dat mijn allereerste PC-tje uit 1981, mijn klein lief ZX-81-ske dat ik nog steeds op zolder bewaar, een intern geheugen had van 1 kilobyte = 1000 bytes en een externe geheugen-module van 16 kilobyte = 16.000 bytes! En toch waren we toen blij dat we al een computerke hadden waarmee we in onze wetenschapslessen konden experimenteren.
Computer, een magisch begrip...25 jaar geleden. Nu doodgewone kost!

zaterdag 27 december 2008

Eindejaarslijstjes 1

De tijd tussen Kerstmis en Nieuwjaar is klassiek de periode van jaaroverzichten en van lijstjes met de beste van dit en de slechtste van dat.
Ik ga mij hier ook aan zo'n kort lijstje wagen.
En aangezien ik qua vorming en interesse toch vooral een techneut ben, wil ik het even hebben over de sterkste technologische doorbraken in 2008.
Volgens mijn bescheiden mening is GPS er zeker één van.
De verkoop van GPS-toestellen voor autonavigatie is in de loop van het voorbije jaar exponentieel gegroeid. Zelfs de grootste sceptici onder mijn familie en vrienden zijn in 2008 bezweken (de meeste toch, maar er zullen altijd nakomertjes zijn...) en rijden nu met een doosje rond dat hun duidelijk maakt hoe en waar ze in het donker moeten afslaan om zonder kleerscheuren en ellenlang zoeken van Romershoven naar b.v. Langenordnach im Schwarzwald te reizen.
GPS (Global Positioning System) bestaat nochtans al lang. Het systeem is in het Amerikaanse leger operationeel sinds 1978 en voor commercieel gebruik vrijgegeven in 1993. Maar dit jaar is de integratie van de elektronica die in staat is om de zwakke signalen van de navigatiesatellieten op te vangen, enorm toegenomen. GPS-systemen zijn sinds dit jaar niet alleen te vinden in echte personal navigators, maar ook in mobiele telefoons, in iPhones, in laptops, in notebooks en...in enkelbanden van geïnterneerden. Deze "boom" in de integratie van GPS heeft alles te maken met de verderschrijdende miniaturisatie van de elektronica en de daling van de kostprijs van de noodzakelijke chips.
De nauwkeurigheid van de positiebepaling is op dit ogenblik nog beperkt tot 5 à 10 meter. Het tegenwoordige globale positiesysteem werkt met een set van 24 (militaire) satellieten die gelijkmatig verdeeld rond de aarde draaien:

Voor meer nauwkeurigheid is een nieuwe generatie navigatiesatellieten nodig die op een efficiëntere wijze radiosignalen uitzenden. Met die moderne satellieten zou de nauwkeurigheid toenemen tot 50 cm! De lancering van de eerste van die "drie-frequentie-satellieten" is voorzien voor 2009.
Maar ook aan de kant van de ontvangers is er een evolutie op komst. De nieuwe generatie, zogenaamde hybride-ontvangers, verwerken niet alleen de satellietsignalen, maar ook signalen afkomstig van TV-, radio- en GSM-masten in de buurt. De gezamenlijke verwerking van al die signalen kan een merkelijke verbetering van de nauwkeurigheid opleveren. Door het plaatsen van zenders op verschillende hoogten in flatgebouwen en op andere locaties die op verschillende hoogteniveaus gelegen zijn, hoopt men ook het probleem van de hoogtebepaling te kunnen oplossen: de GPS maakt je dan niet alleen duidelijk in welke straat je loopt, maar ook op de hoeveelste verdieping van het gebouw waarin je vrouwtje (of mannetje) centjes aan het spenderen is...
Oudjes onder ons, weet je het nog: "God ziet mij, hier vloekt men niet". Meer dan ooit waar, maar nu is het eerder "Big Brother is Watching You".

P.S.: wil je meer weten over hoe GPS werkt, dan je b.v. dit YouTube-filmpje eens bekijken. Het is in het Engels, niet zo eenvoudig maar wel degelijk. Of anders moet je maar eens "rondgoogelen"

woensdag 24 december 2008

Zalig Kerstfeest!

Maar de engel zei:’ Schrik niet, herders, want ik heb een goede boodschap voor u, een grote vreugde voor het hele volk.
Vandaag is in de stad van David uw redder geboren; hij is de Messias, de Heer.
Dit is het teken voor u: u zult een kind vinden, dat in doeken is gewikkeld en in een voerbak ligt.’ (Lc 2, 10-12).

Maak er een vredevol, gelukkig en hoopvol Kerstfeest van!

dinsdag 23 december 2008

Fysicales: resonantie

Bij de inhuldiging van de London Millennium Bridge op 10 juni 2000, begon het dek van deze moderne voetgangersbrug duidelijk te trillen onder de voetstappen van de 90.000 wandelaars die op de openingsdag over de brug trokken.


Men dacht oorspronkelijk dat dit een resonantie-effect was als gevolg van het in cadans stappen van een deel van de voetgangers.
Deze week lees ik in de Scientific American dat ingenieurs van de Royal Society via computersimulaties hebben aangetoond dat het niet eens nodig is dat er in candans gestapt wordt om een brugdek in resonantie te krijgen. Van zodra het dek een beetje horizontaal beweegt gaan wandelaars hun voeten wat meer zijwaarts plaatsen om hun evenwicht te behouden. Daardoor wordt hun gewicht anders verdeeld over hun beide voeten en blijkbaar is die herverdeling van het gewicht voldoende om de trilling in de brug te versterken, zelfs als de wandelaars niet in cadans marcheren.
Het hele verhaal deed me onwillekeurig terugdenken aan het filmpje over de desastreuse resonantie in 1940 in de Tacoma Narrows Bridge (in de staat Washington USA) tengevolge van windstoten met een frequentie die samenvalt met een eigenfrequentie van de brug.
Dat filmpje heb ik jaren aan een stuk gebruikt in mijn fysicalessen in het 6de jaar middelbaar om aan te tonen welke krachten er door resonantie kunnen opgewekt worden.
Met enige heimwee naar vervlogen jaren wil ik het jullie ook nog eens laten zien.


maandag 22 december 2008

De kerstboomcluster

Diep in het heelal zijn de merkwaardigste configuraties waar te nemen.
De schitterende collectie sterren op de foto hierboven is de zogenaamde Kerstboomcluster in het sterrenbeeld Eenhoorn dat in ons melkwegstelsel ligt op 2600 lichtjaren van ons af.
Deze cluster werd pas in de 18de eeuw ontdekt. Door de geavanceerde opnametechnieken met de 2.2-meter Max Planck Society/ESO-telescoop van het La Silla obeservatorium in de Atacamawoestijn (zoek maar eens met Google Maps!) krijgen we er nu een schitterend beeld van. De hele cluster is een echte kraamkamer voor nieuwe sterren en vooral het gebied tussen de bovenste helderste ster en de top de van kegel wordt door astronomen druk bestudeerd om meer te weten te komen over hoe een ster geboren wordt.
Christmas, a new star is born...

zaterdag 20 december 2008

Zaterdags quizje

Na het vrijdags spelletje nu een zaterdags quizje.
Het onvolprezen Google Maps zorgt weer voor het decor.

Als je op de kaart hierboven klikt kom je op de website terecht.
Kies je voor de quiz over hoofdsteden, dan zie je op de kaart gele letters die samen een anagram vormen van de naam van de hoofdstad van een land (in het Engels weliswaar).
Als je de hoofdstad denkt te kennen klik je op de die letter die de ligging van die hoofdstad aangeeft en...bingo!
De foto links langs de kaart geeft je een hint. Dat hopen we toch.
Haal dus je aardrijkskunde kennis maar boven en/of leer (veel) bij...

Alt+Shift

Is het u ook al overkomen dat je toetsenbord plots van Azerty naar Qwerty overschakelt? Mij wel. Daarnet nog. Een snelle Google om dat gedoe op te lossen leidde mij regelrecht naar de Vlaamse Clickx-site, waar de remedie voor het grijpen lag: druk gelijktijdig de Alt- en de Shifttoets in en je zit weer in Azerty!
Let op: als je (zoals ik) meerdere toetsenborden geïnstalleerd hebt. Dan toggelt Alt+Shift door al die toetsenborden heen. Je moet dan even controleren of er al bent!

vrijdag 19 december 2008

Vrijdag spelletjesdag

Zolang de voorraad strekt probeer ik op vrijdag een spelletje aan te bieden dat steunt op de basiswetten van de fysica (meestal mechanica).
Ik heb weer een mooi exemplaar gevonden, maar het formaat in dit blogvenstertje is nogal klein.
Wil je het spel op groter formaat, klik dan hier.
Je weekend kan weer niet meer stuk (denk ik toch)...

donderdag 18 december 2008

Chocolade hmm (redelijk) gezond!

De lijst van zondevrije snabbeltjes groeit maar verder.
Herinner je mijn blogbericht van 23 november over de gunstige polyfenolen in rode wijn. En over koffie en thee zijn er ook al gelijkaardige positieve berichten.
Komt daar nu toch wel chocolade bij zeker! Ook zo’n zwakte van mij.

Ik lees een artikel van prof. Joe Vinson, een ultiem specialist terzake, die stelt dat chocolade relatief goed is voor onze gezondheid. Chocolade heeft immers plantaardige roots en planten zijn bij uitstek producenten van de anti-oxiderend-werkende polyfenolen. Joe Vinson komt in zijn onderzoek tot de bevinding dat chocolade tsjokvol zit met polyfenolen. Hij vond dat een reep melkchocolade meer dan 300 mg polyfenolen bevat, evenveel als alle polyfenolen samen die we met een “klavertje-4-dieet” dagelijks aan groenten en fruit verorberen. In zwarte chocolade is dat zelfs dubbel zoveel.
Scheikundige Harold Schmitz van M&M Mars (dus misschien een beetje parti pris) heeft daarenboven aangetoond dat flavonoïden (een subklasse van de polyfenolen) in chocolade slechte cholesterol kunnen neutraliseren.
Toch nog wat roet in de chocolade gooien: het goedje blijft rijk aan verzadigde vetten en levert een pak calorieën.
Maar we gaan toch heerlijke, relatief gezonde dagen tegemoet bij een fluwelen gas wijn en een verrukkelijk brokje van de bruine lekkernij.
Ge moet de Mignonnetjes maar niet meer verstoppen Mia!

Toen de dieren nog spraken

Volgend week komen de mensen aan de beurt. Nu mogen de dieren jullie al een Vrolijke Kerst wensen!


woensdag 17 december 2008

Van Georges Washington tot Barack Obama

Via mijn Romershovense e-mailmakkers kreeg ik gisteren een prachtig filmpje binnen dat in één grote morphingscène alle 44 Amerikaanse presidenten voorstelt.
Echt de moeite waard vind ik. Dit wil ik jullie niet onthouden. Dank u Paula!

maandag 15 december 2008

Kloten

Olala! Ik gebruik hier echt geen schunnig woord! Ik heb het hier over het vliegveld van Zürich!
In het verlengde van mijn bericht van gisteren kan je eens
in realtime (!!!) gaan kijken hoe het vliegverkeer naar en van het vliegveld met "die naam" eruit ziet. Klik maar eens op onderstaand kaartje.

Het gaat hier om een ongelooflijk knappe toepassing van Google Maps door de ZHAW (Zürich University of Applied Sciences).
De reële positie van elk vliegtuig wordt door een klein vliegtuigicoontje weergegeven. Klik je erop dan krijg je informatie over het vliegtuig en de vlucht.
De vluchtweg van ieder vliegtuig is aangegeven met een gekleurde lijn waarbij de kleur een indicatie is van de hoogte waarop het vliegtuig vliegt (zie de hoogtebalk links onderaan op de kaart). Je kan zoals bij elke Google Map inzoomen, kaart-, satelliet- of hybridebeeld bekijken. Als je b.v. maximaal inzoomt boven het vliegveld, krijg je de start- en landingsbanen perfect in beeld.
Links onderaan het scherm kan je nog allerlei instellingen doen. Als je b.v. tracking instelt en een vliegtuig aanklikt, kan je in principe dat vliegtuig op heel zijn vlucht blijven volgen.
Hoed af voor dit zeer sterk staaltje programmeerkunst in de schitterende applicatie die Google Maps is.
Amaai mijn vliegveld van Zürich...

zondag 14 december 2008

Zie ze vliegen

Wie in Zaventem een vlucht neemt zal al wel gemerkt hebben dat op deze nog relatief kleine luchthaven per dag toch heel wat vliegtuigen opstijgen. Hoe druk moet het totale vliegverkeer boven boven Europa wel niet zijn?
Ik vond vandaag op YouTube een filmpje dat dit vliegverkeer boven Europa simuleert gedurende een periode van 24 uur, op basis van gegevens verstrekt door de Europese luchthavens.
Ongelooflijk en hoedje af voor de verkeersleiders die dat allemaal in goede banen moeten leiden!

zaterdag 13 december 2008

Let op voor de weerwolven

Ga vanavond eens buiten kijken. Het weerbericht voorspelt een heldere vrieslucht en op het noordelijk halfrond is de grootste volle maan in 15 jaar te zien! Maar let op voor de weerwolven vannacht, want dit is ook hun moment!
Omdat de maan langs een ellipsvormige baan rond de aarde draait, varieert de afstand van de maan tot de aarde. De maan toert in 28 dagen rondom ons en ze passeert dus wel maandelijks door een dichtste punt, maar omdat de ellipsvormige baan niet perfect is en deuken vertoont, zijn sommige dichtste punten dichter dan andere. Vanavond is er zo'n ultradicht punt: het dichtste sinds 1993, waardoor ze 14% groter en 30% helderder lijkt dan bij andere volle manen.
Voor het volgende zeer-dichtbij-punt moet je nog 8 jaar wachten tot 2016. Mis het dus niet!
En nog iets: dit moment zorgt ook voor een hogere vloed dan normaal.

Haal ook maar eens je verrekijker boven en bewonder onze schitterend grote aardwachter!

vrijdag 12 december 2008

Snijden waar het kan

't Is vrijdagnacht kwart vóór één. Hoog tijd voor een fysicaspelletje. Stoor je niet aan de inleidende reclame en klik op play, continue, play tot Splitter tevoorschijn komt.
Splitter is een spel waarbij je door snijden waar het kan en op het juiste moment, het gele wezentje in het bruine holletje moet krijgen, rekening houdend met de basiswetten van de mechanica. Als het gele wezentje onderweg sterren opeet krijg je extra punten.
En denk eraan: je niet enerveren maar je amuseren!

woensdag 10 december 2008

Gaat het hier regenen vandaag?

Ik vond vandaag een leuke en misschien ook nuttige site.
Wil je het antwoord op de prangende vraag: gaat het hier regenen vandaag? Klik hier maar eens en je krijgt meteen het antwoord (in het Engels) in dikke letters op je scherm.

Uw woonplaats wordt door de site gedetecteerd op basis van je IP-adres.
Als de gedetecteerde locatie niet helemaal juist is, kan je een correctie invoeren.
Voor de gelovigen: te raadplegen vóór je gaat wandelen of fietsen of als alibi om het gras niet te moeten maaien, de was niet te moeten ophangen, de haag niet te moeten scheren,...
Voor de ongelovigen: loop maar naar Deboosere verdomme!

dinsdag 9 december 2008

Kerstletter


en Word-tip in het teken van deze wenskaartentijd.

Misschien wil je ook je kerst- en nieuwjaarswensen met een prachtig versierde beginletter verluchten. Je hebt misschien zoals ik, een kalligrafist(e) in huis? Dan ben je er al!
Maar als je er alléén voorstaat komt Word je ter hulp.
Selecteer de alinea die je van zo’n initiaal wil voorzien.
Ga dan naar het menu OPMAAK en kies DECORATIEVE INITIAAL. Daar kan je kiezen tussen IN TEKST en IN MARGE.
Wil je een middeleeuws effect bekomen, dan zijn de lettertypes Book Antiqua en French Script MT een goede keuze.
In het veld AANTAL REGELS OMLAAG stel je in hoe ‘diep’ de initiaal mag komen, en in AFSTAND TOT TEKST bepaal je de tussenruimte tussen de initiaal en de meest linkse tekst van je alinea.
Proberen maar! Ik kan je verzekeren dat het resultaat in Word beter is dan wat je hier bovenaan in dit HTML-bericht ziet.

zaterdag 6 december 2008

Hij kwam!

De goede Sint is ons huisje niet voorbijgereden. We zijn beloond.
Ik met een paar nieuwe tressé-schoenen, Mia met een erg interessant boek "Folklore en volkswijsheden in Nederland en Vlaanderen" van K. ter Laan - uitgeverij Het Spectrum.
Mia kan met mijn schoenen niets aanvangen, ik kan wel in haar boek gaan snuisteren.
En wat vind ik over Sinterklaas: 5 kolommen kleingedrukte tekst, een schat aan informatie.
Een kleine selectie wil ik jullie niet onthouden:
  • Sinterklaas is helemaal geen oorspronkelijk christelijk feest zoals ik dacht. Het is een gekerstend heidens vruchtbaarheidsfeest
  • tot ver in de 19de eeuw mochten alleen kinderen door de Sint beloond worden en wanneer de kinderen er te oud voor werden lag er op Sinterklaasmorgen een zakje zout in hun bord of mandje: ze waren uitgezouten en mochten Sinterklaas de volgende jaren vergeten
  • vroeger werd Sinterklaas ook aanroepen door verliefde meisjes die om een minnaar vroegen.
Een rijk beladen man dus die Sinterklaas die nu gelukkig ook voor grotere kinderen op ronde gaat.

vrijdag 5 december 2008

Hij komt!

't Heerlijk avondje is eindelijk gekomen! Mijn schoentje staat al klaar. Al té stout ben ik dit jaar niet geweest. Dus vol verwachting klopt mijn hart.
Toch magnifiek hoe die traditie van pakjes- en snoepjesavond het al bijna 200 jaar volhoudt. Het in oorsprong katholieke feest is intussen volledig geseculariseerd en gecommercialiseerd. En in de Éen-soap Thuis, wil moslim Mo de Goed Heilig Man wel spelen maar niet met een mijter met kruis vooraan... En de mijter van de Sois heeft al helemaal geen kruis meer. Van recuperatie en degradatie gesproken!
Dat er in deze dagen rare klazen rondlopen is dus niet verwonderlijk:


donderdag 4 december 2008

Route 98

Veel meer nog dan van Urbanus kan ik steeds opnieuw genieten van het superkomisch sketchje van Wim Opbrouck en companie: Route 98. Een kompjoeterlesse om duimen en vingers van af te likken.
Geniet nog eens met volle teugen mee.


Urbanus

Daarnet in de Rode Loper was te zien hoe Urbanus een verzamelbox met (al?) zijn optredens voorstelde. Hij zal daar weer wel een mooie cent aan verdienen.
Wie van zijn humor houdt (ik ben daar soms bij) zal hier wel mee kunnen lachen:

Het klimaat verpest

Nu we toch in de klimaatveranderingssfeer zitten.
Kijk en luister eens naar dit verhaal.

Zeespiegel bis

Dit een beetje spielerei van mijnentwege: ik doe een poging om de Google Map uit vorig bericht rechtstreeks in dit venster te krijgen. Je moet nu niet meer doorklikken. Je kan hier scrollen, draggen, in-en uitzoomen. Als je verticaal scrollt kan je kiezen tussen een kaart-, satellietweergave of beide. Bij de start staat de hoogte van de zeespiegel op 7m, maar zelfs bij 3m staat Rotterdam nog onder water.
Experimenteren dus en dat kan nu terplekke!

Zeespiegel

Precies 14 dagen geleden blogde ik over de stijging van de zeespiegel tengevolge van de opwarming van de aarde.
Gisteren heb ik een schitterende toepassing van Google Maps gevonden waarop je kan nagaan hoe diep het water landinwaarts zou trekken als de zeespiegel tot op een bepaalde hoogte stijgt en er geen soort deltaplannen ontwikkeld worden om de vloed te stuiten. Je kan de hoogte van het zeepeil variëren. De gegevens waarmee gewerkt wordt zijn afkomstig van de NASA.
En oef! Hier in Romershoven zitten we nog lang veilig, zelfs met 14 m stijging worden onze tenen nog niet nat! Gent en Antwerpen staan dan wel onder water.
Klik op de kaart en experimenteer zelf maar een beetje.

woensdag 3 december 2008

Nën aa-ën oôp

Ik heb vandaag mijn leitje afgehaald op de Hoeseltse cultuurdienst.
Een mooi antiek leitje in een houten kadertje.
Weet je nog hoe we daar met snerpende griffels onze eerste lettertjes op kerfden? Ruik je ook die weeë schimmelgeur nog van dat sponsje dat ons telkens met een nieuwe lei liet beginnen?
Alleen al voor dat leitje ben ik Paul Achten mateloos dankbaar. Maar ook voor de mooie spreuk er in 't Hôessëls opgezet door Jos van de kalligrafie. En heel toepasselijk.
En morgen ga ik mij ne griffel kopen!

Versta je mij?

Bettina Gijsen mag op 13 december niet meedoen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ik ook niet. Alhoewel Mia mij hard heeft getraind, schrijf ik nog steeds abominabel. Ik hoop dat je me toch kan begrijpen:

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op  de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg  gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Ik zal nog maar een beetje oefenen zeker, of vserta je me tcoh?...

maandag 1 december 2008

Word-tipjes

Een nieuwe week en zelfs een nieuwe maand. Alweer de laatste van dit jaar...
Een paar Word-tipjes vandaag. Ouwe koek voor de kenners, maar misschien nuttig voor de mindere freaks:

1. Als je met een groot Wordbestand aan het werk bent, kan het gebeuren dat je twee delen van de tekst voortdurend met elkaar wil vergelijken. Voortdurend op en neer scrollen is dan vervelend. Maar je kan de tekst ook gemakkelijk horizontaal in twee delen splitsen met de toetsencombinatie CTRL+ALT+S. Er verschijnt horizontale grijze streep die je met de muis kan verplaatsen naar de plaats waar je de splitsing wil. Wil je de splitsing weg dan druk je opnieuw CTRL+ALT+S.

2. Als je in een Worddocument een foto plakt en je wil IN die foto een tekstje plaatsen dan kan dit als volgt. Klik op INVOEGEN, TEKSTVAK, en klik dan op een plaats in de foto. Meestal staat het tekstkader niet helemaal in de foto of er zelfs naast, maar je kan het gemakkelijk op de foto slepen door op de rand van het tekstvak te klikken. Je kan ook de grootte van het tekstvak aanpassen. Tik nu je tekst in. Als je een witte achtergrond wil voor je tekst, dan ben je al klaar. Maar als wil je dat de achtergrond die van de foto blijft, dubbelklik dan op de rand van het tekstvak en kies GEEN OPVULLING bij OPVULLING. Wil je geen kadertje rond de tekst, kies dan LIJN – KLEUR - GEEN LIJN .