donderdag 22 januari 2009

Wordtipjes

Het wordt tijd dat we nog eens wat Wordtipjes rondstrooien. Wie ze al kent mag verder slapen.

Tip 1
Het gebeurt me dikwijls dat ik een bestaande tekst als basis gebruik voor een nieuwe. Dan open ik de oude tekst en pas hem aan waar nodig is. Maar dan moet je verdorie aandachtig zijn bij het opslaan. Even verstrooid en je slaat het nieuwe bestand over het oude op en je kan fluiten naar je oude bestand!
Probeer dat te vermijden door je oude bestand niet echt te openen, maar door er een kopie van te openen!
Hoe doe je dat?
  1. ga naar Bestand >Openen...
  2. selecteer het bestand dat je wil openen, niet door erop te klikken (want dan open je het bestand onmiddellijk), maar door er met de muis over te gaan (hoveren in het vakjargon) zodat het blauw gemarkeerd wordt
  3. klik nu rechts onderaan bij de knop Openen op het ▼ en kies voor Openen als kopie

Nu ben je echt veilig: bij verstrooid opslaan is slechts de kopie foetsie en je origineel bestand is gevrijwaard van alle onheil.

Tip 2
Nog iets in verband met opslaan.
Als je meerdere bestanden tegelijk open hebt, is het verstandig om al die bestanden van tijd tot tijd eens op te slaan. Je kan dat als volgt voor alle open bestanden ineens doen:
  1. hou je de Shift-toets ingedrukt
  2. ga naar Bestand en kies daar voor Alles opslaan (dat staat er nu i.p.v. Opslaan - slim van Word dat hij/zij die menukeuze automatisch aangepast heeft!)
Tip 3
Het gebeurt wel eens dat je in een tekst een paragraaf wil verplaatsen.
Denk eraan: in Word is een paragraaf een stuk tekst dat van een ander stuk gescheiden is door een harde return, d.w.z. gescheiden door op de enter-toets te drukken.
Hoe verplaats je zo'n volledige paragraaf ineens? Simpel!
  1. zet de cursor ergens neer in de paragraaf die je wil verplaatsen
  2. hou de Shift+Alt-toets samen ingedrukt
  3. druk nu op de pijltjestoetsen ↑of ↓ en voilà, je volledige paragraaf gaat over of onder de andere paragrafen hoppen, tot hij staat waar jij hem wil. Plezierig is dat.
Ziezo, dat was het weer voor vandaag. Tot te noaste keer.

2 opmerkingen:

  1. Voor de niet zo gevorderden in word heb ik ook deze tip: een nieuw worddocument bewaren doe je met Bestand Opslaan en een geopend en gewijzigd document, waarvan je het origineel wilt bewaren sla je op als Bstand Opslaan Als. je mag dan niet verstrooid zijn natuurlijk.Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Juist Maria, maar voor alle zekerheid open je een bestaand document dat je wil wijzigen best als kopie. Dan kan het origineel nooit overschreven worden. Ik heb zelf al een paar keer prijs gehad omdat ik op de werkbalk Standaard 2 knoppen naast elkaar staan heb: één voor "opslaan" en één voor "opslaan als". Dan klikken verstrooide mensen nogal eens op de verkeerde als het niet zou mogen...
    Hervé

    BeantwoordenVerwijderen