maandag 9 februari 2009

Maandag

Het is vandaag weer maandag.
Logisch voor de dag na zondag, maar 't is vandaag 9 februari ook weer volle maan en dus tijd om onze schitterende aardwachter weer eens van dichterbij te bekijken.
Haal je verrekijker dus maar boven en trek naar buiten voor het prachtige schouwspel.
Dit keer richten we onze blikken naar de grote Tychokrater die je bij volle maan en heldere hemel goed kan waarnemen bijna centraal in het zuiden (43°Z, 11°W).



Tycho is één van de grootste asteroïde-inslagkraters op de maan, met een diameter van 85 km en een diepte van bijna 3km!
De duidelijk zichtbare impactstralen zijn op sommige plaatsen honderden km lang.
De krater is genoemd naar de 16de eeuwse Deense astronoom Tycho Brahe, die aan de basis lag van het heliocentrsich wereldbeeld (de zon cenrtraal, de aarde en de andere planeten draaien errond) dat uiteindelijk op naam van zijn leerling Johannes Kepler kwam te staan.
De Tychokrater is een relatief jonge krater op het maanoppervlak. Relatief inderdaad, want hij dateert toch al van de tijd toen er in Romershoven nog dinosaurussen rondliepen. En geloof het of niet, dat is toch al zo'n 100 miljoen jaar geleden.

Japan heeft in september 2007 de Kaguya lunar orbiter naar de maan gestuurd. De stereofoto's die deze maansatelliet van de Tychokrater nam, werden gemonteerd in een spectaculair 2 minuten durend filmpje. Dat laat ons rondrijden in de krater, rond de centrale kraterpiek, en vliegen over het gebergte van de kraterrand. Alsof je er zelf met een vliegtuig overtoert.

Ik laat hieronder 2 versies zien: een "gewone versie" en een 3D-versie.
De gewone versie is eigenlijk een gestripte 3D-versie waar het stereo-effect is afgehaald. Als u van de echte 3D-versie wil genieten moet je een rood-cyaan (=blauwgroen) stereobrilletje opzetten.

Misschien heb je dat nog wel ergens in een kast liggen. Je kan het ook zelf in mekaar zetten en dan kan je op deze website terecht voor de handleiding.
Maar vergeet in elk geval niet om vanavond, met de "jumelles" in aanslag Tychokrater live te bekijken. Maan op om 17.49u. Zet de wekker maar en breng een paar eikes naar de Clariskes.

De gewone versie:



De 3D-versie te bekijken met een stereobrilletje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten