dinsdag 3 maart 2009

Verkiezingen voorspellen? Kinderspel!

In juni moeten we met zijn allen weer naar de stembus.
Je zal ook wel weten dat het stemgedrag de dag van vandaag door allerlei factoren wordt beïnvloed. Vooral de impact van de media is enorm. Voor de kandidaten komt het er vooral op aan dat ze in de periode rond de verkiezingen in de media een positief imago kunnen ophangen.
Het is dus voor de meeste kiezers eerder een kwestie van perceptie dan van inhoud van programma’s en ideeën. Programma’s en ideeën van kandidaten worden meestal niet bestudeerd.

Waarom heb ik het daar nú al over? Dat zijn toch echt wel vijgen vóór Pasen.
Omdat vandaag Scientific American mij gekwetterd (getwitterd dus) heeft over een onderzoek door John Antonakis en Olaf Dalgas van de universiteit van Lausanne in Zwitserland. De resultaten van dit onderzoek werden op 27 februari jl. gepubliceerd in Science.
Uit een vorig onderzoek door Todorov e.a. was al gebleken dat kiezers hun stemgedrag zeer dikwijls laten bepalen door het uitzicht van de kandidaten. Kandidaten met een face die vertrouwen inboezemt, scoren best.
Anotakis en Dalgas deden onderzoek met kinderen!
Ze lieten kinderen een spel spelen over de reis van Odysseus van Troje naar Itaca. De kinderen moesten in dat spel Odysseus vergezellen op een eigen boot en ze moesten voor hun boot een kapitein aanduiden. Toen liet men hen foto’s zien van kandidaten uit voorbije buitenlandse verkiezingen, totaal onbekend bij de kinderen. Uit die foto’s moesten de kinderen hun kapitein kiezen.
En wat bleek?
In zeven van de tien gevallen kozen de kinderen voor de foto van de kandidaat die ook de verkiezingen gewonnen had!
De kapitein van hun boot, iemand die je kan vertrouwen, was dus ook degene die voor de kiezers in de voorbije verkiezingen uiterlijk het meeste vertrouwen inboezemde.

Spindoctors van de verschillende partijen zullen dat al wel vermoed hebben, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: verkiezingen gaan voor de grote meerderheid van de kiezers niet om de inhoud, maar om het gepaste imago op het gepaste moment.
En de uitslag van verkiezingen voorspellen is een koud kunstje: trek met de foto’s van de topkandidaten naar de kleuterklas: het is kinderspel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten