vrijdag 19 februari 2010

Andromeda

Andromeda is het dichtste zusje van onze eigen Melkweg.
Maar deze schitterende spiraalnevel staat toch nog altijd 2,5 miljoen lichtjaar van ons af.
Dat wil dus zeggen, dat als we Andromeda in het vizier krijgen, wij haar zien zoals ze er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag.

NASA heeft in december de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) gelanceerd om beelden te schieten van het heelal in infrarood licht.
De foto’s die WISE levert tonen dus de warmtestraling die door de objecten worden uitgestraald.
Voor astronomen is de studie van Andromeda interessant omdat dit stelsel een analoge structuur vertoont als onze Melkweg.

Eergisteren gaf NASA het volgende magnifiek WISE-infraroodbeeld van Andromeda vrij:

image
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCL - Klik voor een groter beeld.

De blauwe zones in die foto zijn sterren.
Net zoals onze eigen ster, onze zon in onze Melkweg, sturen die sterren nogal wat warmte uit. Dit komt overeen met infraroodlicht van een korte golflengte. In dit geval zijn de waarnemingen gedaan voor straling met een golflengte van 3,4 micrometer. Het resultaat is gecodeerd in een blauwe kleur op de foto.
Andromeda is wat sterrenaantal betreft, de grot zus van onze Melkweg. Haar aantal sterren wordt geschat op een triljoen.
Dat is een miljoen x een miljoen x een miljoen.
Probeer je daar maar niets bij voor te stellen. Dit is onbegonnen werk.
Of toch: dit aantal sterren is toch nog een miljoen keer kleiner dan het aantal moleculen water in 30 ml water! Maar als we over moleculen en atomen praten zitten in het andere uiterste: het domein van het onvoorstelbaar kleine…
Onze Melkweg bevat, volgens de huidige schattingen “slechts” 200 miljard sterren. Dit is “slechts” 200 x een miljoen x een miljoen. En dus 5000 keer kleiner dan het triljoen van Andromeda.

De rodere gebieden op de foto komen overeen met de koelere zones van slierten interstellair (= tussen de sterren) stof binnen het Andromedastelsel. Hier wordt infrarood licht van minder energie en dus van een grotere golflengte uitgestraald. De waarnemingen in die zones werden gedaan voor infrarode straling van 22 micrometer. Die straling werd rood gecodeerd op de foto.

Het blauwe bolletje centraal onder de Andromedaschijf, is Messier 110, een “klein” bolvormig melkwegstelsel en één van de vele satellietstelsels van Andromeda.

Ben je akkoord: bij al die fenomenale grootheid zullen we maar best nederig het hoofd buigen nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten