donderdag 24 juni 2010

Wat gebeurt daar allemaal?

Wellicht heb je het ook al meegemaakt. Je bent niet echt aan het werk op je PC. Dat wil zeggen: je bent niet aan het werk met een bepaald programma. Word, Outlook, Internet Explorer, Firefox,... draaien niet. En toch ratelt je harde schijf dat het een lieve lust is.
Wat gebeurt daar allemaal?
Natuurlijk zijn er voortdurend processen op de achtergrond actief. En via taakbeheer (in Windows: systeeminformatie onder bureau-accessoires) kan je een zicht krijgen op die activiteit.
Maar het is voor niet-specialisten niet simpel om uit die activiteitentabel de juiste conclusies te trekken en eventueel overbodige processen stop te zetten.
Via ZDNet.be kwam ik deze week bij een klein en interessant programmaatje terecht dat goed kan helpen om hierin meer klaarheid te brengen: “What is my computer doing?” is de duidelijke naam.
 PC Activity Monitor
Het programma analyseert de actieve programma’s en processen en toont er gedetailleerde informatie over: waar zit het op je PC, van wie komt het, wat is het versienummer enz.
Alle informatie gebeurt in realtime, d.w.z. dat je ziet wanneer het programma / proces actief wordt, hoe lang het actief blijft, wanneer het stopgezet wordt enz.
What is my computer doing geeft je ook de mogelijkheid om wat loopt, stop te zetten en zelfs om het te verwijderen.
En wat zeker interessant is: er is een directe link naar Google om meer informatie over het “verdachte” programma / proces te zoeken.

Nog iets: er zijn ook links naar de virusscanners Kaspersky en Virustotal voor het geval je wil weten of er geen Trojaantje je systeem is binnengedrongen.
Spijtig zijn dit geen directe links.
Er wordt een kopie van het pad naar het programma / proces op je klembord geplaatst en je moet dan zelf een upload doen op de sites van de virusscanners. Nogal omslachtig dus en in strijd met het comfort dat het programmaatje voor de rest wil bieden.

Er bestaan completere, maar veel complexere methodes om aan de weet te komen wat er allemaal in je PC gebeurt.
What is my computer doing doet dat overzichtelijk en toegankelijk voor niet-techneuten.
Misschien vind je het ook de moeite waard?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten