woensdag 9 februari 2011

Weer Kepler-nieuws

Wie mijn blogje leest weet dat ik van in den beginne aandacht geschonken heb aan het Kepler-project: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Zeven keer heb ik het er hier dus al over gehad.
Die lezers weten ook dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met dit project op zoek gaat naar aardachtige planeten in een “beperkt” gebied van ons Melkwegstelsel tussen de sterrenbeelden Zwaan (Cygnus) en Lier (Lyra).

En er is weer nieuws.
Niet dat er nu al een tweede aarde ontdekt is, maar er is toch wel iets speciaals te melden.
De Kepler-telescoop heeft recent in zijn observatiegebied (zie beeld hieronder) een compact planetenstelsel ontdekt rond een ster die veel gelijkenis vertoond met onze zon.

image

Dit “zonnestelsel” rond de “zon” die men Kepler-11 genoemd heeft, bestaat uit 6 planeten, allemaal groter en zwaarder dan onze aarde.
Hun grootte vergeleken met onze aardstraal Ra ziet er als volgt uit:

image

Ze draaien in banen die dicht bij de ster gelegen zijn, waardoor de kans op aards leven (aanwezigheid van water) vrijwel uitgesloten is.
Maar de ontdekking van zo’n uitgebreid planetenstelsel rond een zonne-achtige ster, sterkt de NASA-astronomen in hun overtuiging dat er in het gebied meerdere kandidaat-zonnen met planetenstelsels voorkomen.
Daardoor vergroot natuurlijk de kans om planeten in een levensvatbare zone rond een ster te ontdekken.

Kepler is dus op goede weg.
Zouden we het toch nog meemaken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten