woensdag 4 januari 2012

Wet van de traagheid, heen en terug

Newton heeft het ons lang geleden al geleerd: een voorwerp in rust blijft in rust tenzij er een uitwendige kracht op inwerkt.
En als er krachten op inwerken, zal het voorwerp in rust slechts in beweging komen in de richting van de resulterende kracht.
En als een voorwerp in rust een grote massa heeft zal er een grote kracht nodig zijn om het uit zijn toestand van rust te krijgen.
Dit is niets anders dan de wet van traagheid, de eerste van de drie natuurwetten die Isaac Newton in 1687 formuerleerde in zijn Philosophiae- Naturalis Principia Mathematica en die nog altijd de basis vormen van de klassieke mechanica.
Dus: hoe groter de massa van een voorwerp, hoe groter de traagheid van dat voorwerp.
Een olifant in rust is nu eenmaal moeilijker in beweging te krijgen dan een mug in rust…

image


Een gekende demonstratie van de traagheidswet is de tafelkleedtruc.
Ik heb die zelf meerdere keren in mijn lessen opgevoerd.
Een gladde tafel en een glad tafelkleed (kleine traagheid en zeer weinig wrijvingskrachten) met daarop een relatief zware (grote traagheid) verzameling potten en pannen.
En dan een snelle horizontale “snok” aan het kleed zodat er op de potten en pannen geen verticale kracht wordt uitgeoefend: tafelkleed weg (kleine traagheid), keukengerei blijft schoon op zijn plaats (grote traagheid).

De fameuze jongleur Mat Ricardo demonstreert die truc hier op een humoristische en meesterlijke wijze.
Maar hij doet meer: hij keert de truc ook om! En dat is pas echt een huzarenstuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten