woensdag 11 april 2012

Olie drijft niet altijd boven!

Uit onze dagelijkse ervaring weten we het en ook Archimedes heeft het ons duidelijk gemaakt: olie drijft boven op water.
Want olie en water lossen niet in mekaar op en de stof met de kleinste dichtheid ( olie – dichtheid: b.v. 0,900 kg/dm3 voor slaolie) komt dan als een laagje bovenop water te liggen, want dat is de vloeistof met de grootste dichtheid (1,000 kg/dm3).

image

Maar Archimedes mag zich nu wel omkeren in zijn graf, want een groep chemisten van de Curtin University in Perth onder leiding van dr. Chi M. Phan, hebben ontdekt dat in bepaalde omstandigheden de rollen kunnen omgedraaid worden!
Ze publiceerden hun bevindingen onlangs in Langmuir, een tijdschrift van de American Chemical Society (ACS).
Ze lieten kleine druppeltjes water op een olielaag vallen en zagen dat plantaardige oliën in staat waren om door hun oppervlaktespanning, druppeltjes water te dragen tot een zeker volume, afhankelijk van o.a. de soort olie. Minerale oliën konden die oppervlaktespanning niet opbrengen.
Hieronder zie je zo’n experiment gefilmd:


Volgens de onderzoekers opent dit perspectieven voor het behandelen van olievervuiling op zee en op stranden, omdat men met de waterdruppels olie-etende bacteriën  op de olielaag zou kunnen vernevelen, waardoor de smurrie sneller zou kunnen afgebroken worden

Zo zie je maar weer eens dat absolute zekerheden niet meer bestaan: olie drijft niet altijd boven, tenzij in de figuurlijke betekenis

3 opmerkingen: