vrijdag 15 februari 2013

Nog wat nieuws over de asteroïde 2012 DA14

Merkwaardige samenloop van omstandigheden: terwijl er eergisteren een kleine (10.000 ton) meteoriet met grote gevolgen ingeslagen is boven Rusland, zitten de astronomen en andere geïnteresseerden met spanning te wachten op de dichte passage van aardscheerder 2012 DA14 waarover ik hier  een week geleden heb  bericht.
2012 DA14 is ook nog klein, maar toch wel bijna 200 keer zwaarder (190.000 ton) dan de meteoriet die Rusland trof. Maar geen paniek: de astronomen zijn er zeker van dat 2012 DA14 de aarde niet zal raken.

Zoals vorige week afgesproken geef ik hier wat meer details over waar je moet kijken met een verrekijker of een telescoop om asteroïde 2012 DA14 (eventueel…) te zien.
Via de gespecialiseerde site Heavens Above heb ik de baan kunnen achterhalen zoals ze zou te zien vanaf mijn woonplaats Hoeselt.
Wie elders woont kan via diezelfde site de baan voor zijn locatie laten berekenen.

Uit de berekeningen blijkt dat 2012 DA14 bij ons niet zal te zien zijn op het moment van zijn dichtste nadering tot de aarde (20.26u / 27.700km). Ze komt pas later boven de horizon.
Rond 21u. komt ze in het oosten op in het sterrenbeeld Maagd om dan snel hoger te klimmen en rond 22.30u. door het sterrenbeeld Grote Beer (= Ursa Major) te passeren.
Dat zie je in het beeld hieronder, maar als je er op klikt, komt je op een pagina met een grotere afbeelding terecht en met een uitgebreidere gegevenstabel.

image

En dit is een simulatie van de positie die ik in Stellarium gemaakt heb:

image
Als de berekeningen juist zijn zou de asteroïde rond 22.30u. een helderheid van ongeveer 10 hebben, waardoor hij met verrekijker en telescoop zichtbaar zou kunnen zijn op ongeveer 60° boven de horizon.

Je merkt dat ik wat de zichtbaarheid betreft nogal in de voorwaardelijke wijs spreek.
Het zal inderdaad van de weersgesteldheid afhangen of we de aardscheerder in het vizier zullen kunnen krijgen.
Maar als je daarmee tevreden kan zijn: het internet biedt je de mogelijkheid om ook via live online uitzendingen het hele gebeuren te volgen.
Klik op het beeld hieronder en Clay Center Observatory brengt het toch wel bijzonder gebeuren perfect in beeld (dat hoop ik toch…):

image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten